Kakaowo-bananowa gryczanka.

09:40:00 Cynamonka 0 Comments

(miseczka przybrudzona, przyznaję, ale to z racji tego, że po przygotowaniu całość była nieco 'leista')

Z racji tego, że ostatnimi czasy znudziły mi się zwykłe owsianki z kefirem, dzisiaj dla odmiany przygotowałam (i już wszamałam :>) kakaowo-bananową gryczankę. Przyznam, że płatków gryczanych nie ruszałam jakoś od grudnia, jako że miałam w zwyczaju dzień w dzień pałaszować je z tartym jabłkiem i dodatkiem cynamonu... ale powiedzmy, że chwilowo wróciła do łask.

W każdym razie, powinnam była pochwalić się wam pewną nowiną nieco wcześniej, ale co tam. Dnia 13 maja bieżącego roku stałam się szczęśliwą NARZECZONĄ! :) Wiadomo, że mamy gorsze i lepsze dni, jak wszyscy, jednak czuję, że to nie są tylko 'motyle w brzuchu', które po paru latach odlecą i z uczucia nic nie zostaną. Nie wyobrażam sobie, żeby On zniknął nagle z mojego życia, albo żebym ja zniknęła z jego. Co prawda, znamy się rok (dla jednych tylko, dla drugich AŻ), jednak co to ma do rzeczy? Jeśli dwoje ludzi uważa, że znają się wystarczająco dobrze, to nie ma ma według mnie znaczenia, kiedy dokonają wyboru :) Ważne, żeby decyzja była przemyślana i żeby obie strony tego chciały, prawda?  Życzę wszystkim zakochanym jeszcze więcej miłości, ale przede wszystkim chęci zrozumienia drugiej osoby - bo życie polega na kompromisach. 

Dość przynudzania, pora zabrać się do GOTOWANIA! Albo pichcenia, jak kto woli ;) Przepis poniżej. 

-------------------------------------------------------------------------

SKŁADNIKI:
- 3 łyżki płatków gryczanych,
- 1,5 plastra twarogu chudego (opcjonalne),
- 100 ml kefiru 1,5%
- 1/2 banana,
- 1 łyżeczka kakao (ja używam DecoMorreno),
- 2 suszone śliwki,
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych,
- parę orzechów,

PRZYGOTOWANIE:
Płatki gryczane wsypać do miseczki, zalać gorącą wodą i trzymać pod przykryciem przez parę minut aż wchłoną wodę (dla smaku można dodać 1/2 lub 1 łyżeczkę miodu). Do blendera wlać 100 ml kefiru, wrzucić plaster chudego twarogu, 1/5 banana i łyżeczkę kakao. Zblendować na gładką masę. Odsączyć resztę wody z płatków, całość zalać zblendowaną wcześniej masą (i tutaj, jak kto lubi, można wszystko wymieszać - i całość napęcznieje i stanie się gęstsza, albo pozostawić osobne warstwy). Pokroić śliwki i orzechy. Dodać do owsianki i posypać wierzch wiórkami kokosowymi. Gotowe :)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W JEDNEJ PORCJI:
Białko: 17 g
Tłuszcz: 6,6 g
Węglowodany: 46 g
- w tym cukry15,7 g
Błonnik: 3,8 g

-------------------------------------------------------------------------

Trzeba uważać z ilością wody (no, chyba, że lubi się bardziej rzadkie owsianki), bo zdarzyło mi się dodać odrobinę za dużo i gryczanka latała po miseczce jak szalona - dosłownie. W każdym razie, idę ruszyć swoje cztery literki zgodnie z harmonogramem :) Dzisiaj dzień nóg i brzucha - nie ma to jak wycisk z N. Gacką i ABS z Mel B

0 komentarze: