Jednoporcjowe ciasto czekoladowe ze śliwką
Jednoporcjowe ciasto czekoladowe ze śliwką
1 łyżka dowolnej mąki (ja użyłam orkiszowej),
2 łyżki otrąb pszennych,
1 i 1/2 łyżeczki kakao,
1 łyżeczka dowolnej odżywki białkowej,
1/2 łyżeczki miodu (lub więcej, jeśli ktoś lubi słodsze),
1/2 łyżeczki oleju kokosowego,
2 plastry twarogu półtłustego (ok. 60g),
1 całe jajko + 1 białko,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub sody oczyszczonej).
1 śliwka (lub pół banana)
PRZYGOTOWANIE:
Śliwkę (lub połówkę banana) kroimy w kostkę a twaróg rozgniatamy widelcem, żeby zyskał 'gładszą konsystencję. Jedno całe jajko i jedno białko wbijamy do miseczki/pojemniczka, roztrzepujemy i dodajemy pozostałe składniki (mąkę, proszek do pieczenia, otręby, odżywkę, kakao, rozpuszczony olej kokosowy i miód). Kiedy całość porządnie wymieszamy, wrzucamy pokrojoną wcześniej w kostkę śliwkę i wstawiamy do mikrofalówki na ok. 2 minuty (w zależności od ustawionej mocy). Najlepiej odstawić ciacho na ok. 15 minut do wystygnięcia przed zjedzeniem. Idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie :)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W PORCJI:
382 KCAL
B: 33g
T: 14g
W: 38g
(W tym cukry: 4g)
Błonnik: 9g
0 komentarze: