Blok sernikowy z bananem.
(jak na fankę Marvela przystało, w tle kubek ze Spider-manem)
Dzisiejszy dzień, pomimo grasującej za oknem mgły, zapowiada się całkiem przyjemnie. W końcu TŻ ma chwilę wytchnienia od pracy i można spędzić trochę czasu razem, a udało nam się dojść do wniosku, że człowiek najlepiej odpoczywa pichcąc, zatem postanowiliśmy wspólnie zrobić mieszaną PIZZĘ z tajemniczym sosem 'kwasdasmas' na obiad :) Oczywiście, jak przystało na dobrze zorganizowaną parę, nie mamy kupionego jeszcze żadnego składnika (prócz ananasa i mąki) więc czeka nas jeszcze wizyta w pobliskim sklepie by 'uzupełnić' braki. Tymczasem wrzucam przepis na wczorajszy 'blok' sernikowy z bananem - muszę skromnie przyznać, że to jeden z najlepszych serniczków jaki do tej pory zrobiłam.
***
'BLOK' sernikowy z bananem
SKŁADNIKI:
150g sera twarogowego chudego 'Emilki' (można go dorwać w Netto),
50ml mleka roślinnego (najlepiej kokosowego - doda fajnego smaku),
20g odżywki białkowej (u mnie o smaku orzecha laskowego) - jeśli jednak nie macie odżywki białkowej, możecie użyć jakiegokolwiek słodzidła według uznania; miodu, cukru, ksylitolu etc.
1 lub 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku (+100ml gorącej wody)
1/2 banana (lub innego dowolnego owocu, który można łączyć z żelatyną)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
2 biszkopty,
1 łyżeczkę pestek dyni,
PRZYGOTOWANIE:
Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 100ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. 150g sera twarogowego i 50ml mleka roślinnego blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy odżywki białkowej (lub słodzidła) i ponownie blendujemy. 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalewamy taką ilością gorącej wody, by można było zamoczyć biszkopty. Banana kroimy w kostkę. Gdy żelatyna nam trochę przestygnie, wlewamy ją do naszej twarogowej masy, wrzucamy banana oraz łyżeczkę pestek dyni i mieszamy dokładnie.
Jeśli pojemniczek do którego chcemy przelać masę zwęża się ku dołowi, biszkopty umoczone w kawie wystarczy położyć spodem do góry na górze wylanej przez nas masy - dzięki temu, kiedy oswobodzimy nasz 'bloczek' biszkopty znajdą się na dole i nie będzie potrzeby przewracania go na drugą stronę. Po wylaniu masy do pojemniczka wstawiamy ją do lodówki na co najmniej godzinę i mamy gotowy deser :)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA SERNIKA:
(z odżywką białkową)
342kcal
B: 44g
T: 3g
W: 22g
0 komentarze: