Serek wiejski na słodko
***
Serek wiejski na słodko
SKŁADNIKI (na jedną porcję):200g serka wiejskiego,
50g tofu (lub twarogu),
2 i 1/2 łyżki kaszy pęczak (lub podobną ilość ryżu)
1 łyżka chia,
1 łyżka otrąb,
1 i 1/2 łyżeczki kakao,
1 łyżeczka ksylitolu,
1/2 łyżki odzywki białkowej (dowolny smak; albo zastąpić ulubionym słodzidłem)
DO OZDOBY:
1 mandarynka
1/2 łyżki masła orzechowego
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlewamy 250 ml wody i po zagotowaniu wrzucamy kaszę i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie odstawiamy ją na bok i trzymamy pod przykryciem jeszcze 5 minut by reszta wody się wchłonęła. Następnie przekładamy kaszę do miseczki i mieszamy z odżywką, ksylitolem i odżywką (jeśli całość jest zbyt gęsta, można dolać odrobinę gorącej wody). W osobnej miseczce serek wiejski mieszamy z nasionami chia, otrębami i tofu. Gdy nasza kasza wystygnie, mieszamy ją dokładnie z serkiem wiejskim i wrzucamy do lodówki. Rano wyciągamy, dekorujemy mandarynką i masłem orzechowym i wcinamy :>
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W PORCJI:
580 KCAL
B: 42g
T: 20g
W: 55g
(W tym cukry: 11g)
Błonnik: 10g
0 komentarze: